Wil jij slimme duurzame stappen zetten, waarmee je écht verschil maakt? Schrijf je dan nu in voor het GRATIS Magazine

Als je dit Magazine aanvraagt, krijg je regelmatig informatie en inspiratie over een duurzame lifestyle. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. 

Laat mij je helpen. Je kunt nog steeds een leuk en fijn leven leiden terwijl je binnen de grenzen van de aarde leeft! De afgelopen vijf jaar heb ik zelf mijn impact drastisch verlaagd en ik geniet nu meer dan ooit. 

Download hier mijn gratis magazine met daarin duurzame alternatieven en tip. Je ontdekt in dit magazine hoe jij op een simpele manier een grote impact kunt maken door rekening te houden met een aantal dingen.

Je weet inmiddels dat het belangrijk is om duurzaam te leven. Je bent je bewust van het feit dat er iets moet veranderen. Je vindt het alleen ook zo'n groot onderwerp dat je niet weet waar je moet beginnen.

 

Iedereen roept iets. Bedrijven zijn er steeds meer mee bezig, maar wat kun jij nou doen? En hoe kun je dat doen op een manier dat het niet voelt als een druppel op een gloeiende plaat en zonder dat het allemaal heel zwaar voelt? 

 

 

Onze Westerse levensstijl is funest voor de planeet. Hier waren we ons bijna allemaal al wel bewust van. Het is alleen zo moeilijk om uit vaste routines te stappen. En waar begin je? Misschien heb je het gevoel dat jouw duurzame acties maar een druppel zijn op een gloeiende plaat?

Niets is minder waar.  Als Westerling is je impact mega-groot. We zijn ons maar bewust van een vijfde deel van de daadwerkelijke impact.* Het is dus eigenlijk nog erger gesteld dan jij al dacht. Maar laat dat je niet moedeloos maken. Zie het als een kans. Elke stap die jij zet om je levensstijl te verduurzamen heeft dus ook een veel groter positief effect.

 

* (Uit: De Verborgen Impact van Babette Porcelijn)

Herken je dit?
Je wilt:

 • minder impact maken op de planeet
   

 • weten waar het hem nu echt in zit
   

 • een verschil maken
   

 • je niet druk maken om dingen die er minder toe doen
   

 • handvatten voor een duurzame levensstijl
   

 • zelf slimme keuzes maken, die passen bij jou
   

 • anderen inspireren duurzamer te leven

Creëer een ripple

En weet je wat nou zo mooi is. Als jij duurzame stappen zet, dan gaan anderen met je meedoen. Je creëert een ripple effect. En zoals Mahatma Ghandi altijd mooi zei: Be the change you wish to see in the world. 

Wat jij eet, koopt, stemt, doet en zelfs wat je denkt, bepaalt in hoge mate wat mensen in jouw omgeving eten, kopen, stemmen, doen en denken!

 

Jij beïnvloedt niet alleen je vrienden. Maar ook de vrienden van je vrienden. En de vrienden van de vrienden van je vrienden. Alles wat jij doet heeft dus effect op mensen tot en met drie stappen bij jou vandaan. *

 

Dus jouw acties, positiviteit en hoop zijn dus geen druppels op een gloeiende plaat. Ze maken een mega impact. Vooral als we dit met z'n allen doen. 

​Let's do this!

* Christaklis en Fowler

 

Voorkom dat je impact op de planeet ongewild toch groter blijft.

Als je dit Magazine aanvraagt, krijg je regelmatig informatie en inspiratie over een duurzame lifestyle. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. 

Hi, Ik ben Marije Douma, eigenaar van The Sustainable Collective en expert op het gebied van duurzaam leven. Ik leer mensen hoe ze minder impact  op de planeet maken zonder in te leveren op je levensstandaard.


 

Want je weet dat het zaak is om je levenstijl aan te passen. Maar eigenlijk wil je dat helemaal niet. Je vindt je leven leuk zo. Je geniet van spullen kopen, lekker eten en reizen. En waarom zou jij dat allemaal opgeven als anderen om jou heen dat niet doen?

 

Dan heb ik goed nieuws voor je. Je kunt nog steeds een leuk en fijn leven leiden terwijl je minder dan 1 aardbol aan grondstoffen nodig hebt! Ik werd zelf wakker geschud toen mijn kinderen werden geboren. Ik besefte daardoor nog meer dat ik voor hen een fijne planeet achter wil laten.  De afgelopen vijf jaar heb ik daarom zelf mijn impact drastisch verlaagd en ik geniet nu meer dan ooit. 

Als we het samen doen maken echt verschil! Deze mensen gingen je voor.

Marcia Teeken
 

Duurzaamheid: een enorm container begrip! Waar begin ik dan? Wat is er allemaal? Hoe duurzaam (of niet) ben ik?
 

De duurzaamheidschallenge van Marije is het antwoord.
In de vorm van leuke opdrachten, inzichtelijke docu’s en verrassende feiten, baan je je een weg door de duurzaamheid.
Het motiveert, inspireert en is gewoon heel leuk om te doen!

Tessa Kok


Erg toegankelijke, leerzame en leuke cursus. Ook voor mensen die al een aardig eind op weg zijn met bewuster leven, er is altijd ruimte om bij te leren. Heel praktisch door de opdrachten en ik merkte gelijk dat ik met andere ogen ging kijken naar hoe ik dingen in het dagelijks leven aanpak.

 

Dankjewel!

Freek van Velzen

 

Ik vond het heel leuk om mee te doen en er op zo´n positieve manier mee bezig te zijn. Het was behapbaar, praktisch en inspirerend. 

 

Een van de inzichten die ik deed is dat er zoveel prachtige initiatieven zijn die tot veel in staat zijn. Dit geeft veel inspiratie en hoop.

 

Ik vond het ook heel interessant om te lezen over welke verschillende fases je doorgaat tijdens dit proces van het duurzamen van je leven. 

 

Én dat je met een 'kleine' verandering al veel kan bereiken. Sinds een jaar of 2 eet ik ongeveer 50% minder vlees eten en heb ik nog 1 keer gevlogen. Ik kwam er nu achter dat dit al voor 1 aarde minder 'impact' zorgt dan de jaren daarvoor.

Femke Vleeshouwer

 

Allereerst wil ik je complimenteren met de duidelijkheid waarmee je iets overbrengt.  Het is duidelijk, concreet en tastbaar.

 

De challenge was soms confronterend. Bij het maken van een lijstje, bij het nemen van een beslissing, bij het kopen van iets....

 

Opeens niet alleen een financiële afweging, een “nuttigheid” afweging. Nu ook een “impact” afweging. Ik merk dat ik het voor mezelf niet moeilijk vind om iets terug te leggen, maar ik vind het wel moeilijk om dat te doen als het mijn kinderen betreft.

 

Maar ik wil wel de wereld veranderen en ik merk dat ieder zaadje, gaat groeien en zich in mijn systeem wortelt.

 

Grote veranderingen in kleine stapjes.

Daar geloof ik heilig in.

En daar Marije, heb jij een groot aandeel in. 

 

Dank je wel voor deze challenge!

Voorkom dat je impact op de planeet ongewild toch groter blijft.

Als je dit Magazine aanvraagt, krijg je regelmatig informatie en inspiratie over een duurzame lifestyle. Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. 

Tineke Zwart
 

Ik heb echt mega veel geleerd in de challenge. En sommige dingen wist ik al, maar dan was het nog goed om er weer bij stil te staan. Je kunt namelijk iets weten, maar nog niet je gedrag er op aan hebben gepast. Dit doe ik nu meer.

Ik vond het een fijne challenge doordat Marije luchtig combineerde met serieuze thema's. Het bleef 'fun' om te volgen. Ik ben me ook nog bewuster geworden van het belang van duurzaam leven.

Dit is niet iets van een ander. Dit is iets van ons allemaal. Aanrader om te volgen! 

Volg me op Instagram om een kijkje in mijn leven te nemen. En te leren en inspiratie op te doen van de duurzame tips die ik daar deel. 

BEDRIJF: THE SUSTAINABLE COLLECTIVE

EIGENAAR: MARIJE DOUMA

 

TEL: 0646014565

EMAIL: MARIJE@THESUSTAINABLECOLLECTIVE.NL

BTW: NL001432109B64

KVK: 63723697