Wie ben ik?

Hey! Ik ben Marije Douma. Ik ben opgegroeid in Drachten in Friesland en op mijn 18de naar Amsterdam verhuisd om een mode-opleiding te volgen. 


Daar woon ik nog steeds. Nu met mijn vriend Robin en onze kinderen Nadan (9) en Lela (6). Mijn kinderen zijn mijn drijfveer.  Sinds zij er zijn ben ik me steeds meer bewust dat wij de generatie zijn die er voor kunnen zorgen dat zij straks nog op een mooie en leefbare planeet wonen. Maar dan moeten wij Westerlingen wel onze levenstijl veranderen.

 

En dat hoeft helemaal niet te beteken dat je leven suf, lelijk, moeilijk en saai wordt. Ik ondervind juist het tegendeel. Ik wil jou ook inspireren duurzame stappen te nemen en laten zien dat het een inspirerende en verrijkende ontdekkingsreis is. 

Links is Nadan, Lela staat in het midden en rechts de dochter van een vriendin

Hoe het allemaal begon

Als  kind zei ik al bij de mode-reportages in de Libelle: ‘Dit wil ik later doen! De kleding uitzoeken voor deze mensen.’ Als tiener was ik al bezig met mooie outfitjes combineren. En als puber was de H&M in Groningen hét shoppingwalhalla voor mij. Ik kan me het gevoel van overwhelm en onrust nog goed herinneren. Ik moest alles gezien hebben, want stel je voor dat ik nou net dat ultieme kledingstuk zou missen. Hoe arelaxed denk ik nu! Je kunt wel stellen dat ik een behoorlijke fashion victim was.

Het was dus een logisch gevolg dat ik een mode-opleiding ging doen in Amsterdam. Het hoogtepunt van die studie was een jaar in Londen waar ik voor WGSN werkte als trendscout. Wat ik nog jaren heb gedaan op freelance basis.  Daarna volgde nog een heel toffe master op het gebied van mode aan ArtEZ in Arnhem. Wat ik me tijdens die opleiding realiseerde, is dat ik mode  super interessant vind als manier om je te uiten en mee te communiceren. Maar het wereldje eromheen gingen me tegen staan. Het kortstondige en oppervlakkige. Daar was ik helemaal klaar mee.

Koesteren wat je hebt
Dus toen ik gelijk  na mijn studie, eigenlijk bij toeval, bij het Centraal Museum in Utrecht aan de slag kon, vond ik dat heel verfrissend. Musea gaan over koesteren wat er is. Ik werkte daar uiteindelijk 10 jaar. Zo leuk vond ik het. Het leren over kunst. Al die verschillende tentoonstellingen en projecten. Uiteindelijk was ik hoofd van de afdeling Marketing & Communicatie en zat ik in het management team. Dus kende ik alle ins en outs. Musea gaan ook voor duurzaamheid. Niet perse de groene variant. Maar naast dat een museum kunst en geschiedenis toont aan mensen nu, is een minstens zo belangrijke taak voorwerpen voor toekomstige generaties bewaren.  Zodat mensen over 100 jaar ook nog kunnen genieten en leren van al dat prachtigs.  En dat is wat ik wil voor de wereld. Dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog op een mooie aarde leven.


  

Over vroeger

RecycleKid
Er zijn al zoveel spullen op de wereld. Nieuw is echt niet altijd nodig. Daarom opende ik in 2016 de winkel RecycleKid in Amsterdam-Noord. Een winkel met kleding en speelgoed voor kinderen. Waar alles tweedehands is of gerecycled. Zowel de producten als het interieur. Ik wilde laten zien dat het ook op een frisse en inspirerende manier kan. De winkel heb ik na vier jaar verkocht en is nog steeds een plek waar ik graag kleding koop voor mijn eigen kinderen. 


Door mijn winkel RecycleKid en door mijn kinderen ben ik me steeds meer gaan verdiepen in duurzaamheid. Ik leerde waarmee ik echt verschil kan maken zodat ik me niet blindstaarde op dingen die er minder toe doen. Ik werd soms moedeloos van de enormiteit en mijn ogenschijnlijke kleine rol. Maar naarmate ik meer hoorde, las en zag werd ik me juist bewust van de impact die jij als individu kunt maken.

Ik heb manieren gevonden om nog steeds mooie kleding te dragen, lekker te eten en leuke dingen te doen. Maar met veel minder impact. Ik voel me meer verbonden met de wereld en de mensen om mij heen. Ik ben gezonder en voel veel minder druk om te consumeren. Het is een proces wat niet zonder vallen en opstaan gaat, maar het is ook super inspirerend en bevredigend.

Duurzaam leven
Het is soms beangstigend om te horen en te lezen wat de impact van de mens op de planeet is en de onzekerheid over hoe onze  toekomst of die van onze kinderen er uit gaat zien. Maar het is ook een mega interessante tijd. Ik vind het super inspirerend om te zien wat verschillende mensen over de hele wereld vanuit hun eigen expertise doen en ontwikkelen. Want er zijn echt heel veel positieve en hoopvolle initiatieven gaande. We zitten nu in een overgangsperiode. 

We hebben lang het idee gehad dat de mens de natuur kan overwinnen en negeren, maar wij hebben de natuur nodig om de problemen het hoofd te bieden. Leven in harmonie met de natuur, dat is onze toekomst, samenwerken met de natuur in plaats van deze te vernietigen en leeg te roven. 

 

Maar je vraagt je misschien af hoe jij daar een rol kunt spelen? Je wilt niet in een lemen hut op de hei wonen. En al zou je willen, daar is ook geen plek voor ons allemaal en dat hoeft ook niet. Jij kunt ook binnen de grenzen van de planeet leven!

 

Je kunt vandaag al beginnen. Elke dag weer maak je keuzes, waarmee je positief verschil kunt maken. De spullen die je koopt (of juist niet). Waar je ze koopt. Alles wat je eet.  Maar ook bij welke bank je zit, waar je verzekering is afgesloten of wat je pensioenfonds doet met jouw geld. En natuurlijk op welke partij je stemt. Het zijn grote en kleine stapjes elke dag weer. Ik help je daar graag bij!

Wil je snel stappen naar een duurzame levenstijl?

Wil je snel stappen zetten naar een duurzame levensstijl?

BEDRIJF: THE SUSTAINABLE COLLECTIVE

EIGENAAR: MARIJE DOUMA

 

TEL: 0646014565

EMAIL: MARIJE@THESUSTAINABLECOLLECTIVE.NL

BTW: NL001432109B64

KVK: 63723697