Wil jij op een makkelijke manier je leven verduurzamen?

Dan kan ik jou helpen. Ik wil jou laten zien dat het behapbaar, inspirerend en gewoon leuk is om met duurzaamheid bezig te zijn.

 

Ik zie het zelfs ook als een manier van zelfontwikkeling. Er komt bijvoorbeeld zelfleiderschap bij kijken. Maar ook mindfulness en je krijgt inzichten in je eigen gedrag en mindset waar je eerder nog nooit bij stil had gestaan. 

 
En dat is nog niet alles. Een duurzame levenstijl is gezonder voor de planeet, voor jezelf, maar ook voor mensen aan de andere kant van de wereld. Dus wat houdt je nog tegen?

Ik weet het wel. Het is een groot en zwaar onderwerp. En hoe ga jij daar in je eentje in hemelsnaam een positief verschil in maken?
 

Je hebt het idee dat dat je hele leven op de schop moet.

Maar laat ik bij het begin beginnen
Ik ben Marije Douma. Ik ben opgegroeid in Drachten in Friesland en op mijn 18de naar Amsterdam verhuisd om een mode-opleiding te volgen.  
Ik was een behoorlijke fashion victim, ik heb mode-opleidingen gedaan in Amsterdam en Arnhem. Ik kocht graag vaak en veel nieuwe kleding. 

 

Ik vond dat ik best goed bezig was op het gebied van duurzaamheid. Ik lette er goed op dat ik de kraan dicht deed tijdens het tanden poetsen, ik at best veel biologisch en ik nam zelf flesjes water mee. En oh ja, ik kocht ook graag tweedehands kleding. Al met al mooie dingen, maar daarmee maak je niet het verschil. Maar daar kom ik zo op. Toen mijn kinderen -Nadan (9) en Lela (6)- werden geboren nam dat tweedehands kleding kopen een vlucht. Ik vond het echt zonde om in het begin elke maand iets nieuws te kopen. De kledingindustrie heeft namelijk een enorme impact op de planeet. En daarnaast beleefde ik vooral ook veel plezier aan het vinden van toffe tweedehands vondsten. 

.

Mijn kinderen zijn mijn drijfveren
Door mijn kinderen kwam er sowieso meer bewustwording. Ik begon me af te vragen: Op wat voor planeet leven zij straks? 

 

Daarom opende ik een winkel met tweedehands kleding en speelgoed voor kinderen in Amsterdam-Noord genaamd RecycleKid. Om meer mensen te enthousiasmeren voor mooi tweedehands.

 

Daarvoor had ik 10 jaar bij het Centraal Museum  gewerkt waar ik uiteindelijk hoofd van een afdeling was en in het managementteam zat. Inderdaad iets heel anders, maar hier heb ik een belangrijk inzicht gekregen.

 

Ik ken alle ins en outs van het reilen en zeilen van een museum. Naast dat musea kunst, cultuur en geschiedenis laten zien aan mensen die nu leven zetten ze zich in in om alles zo goed mogelijk te conserveren en registreren zodat mensen over 100 jaar ook nog kunnen genieten en leren van deze objecten. 

Waarom gaan we niet zo om met de planeet en dieren en planten die daarop leven? De natuur is niet iets wat je bezoekt, we zijn er onderdeel van. Het is onze basis, het is ons leven!

 

Wil je snel en makkelijk stappen zetten naar een duurzame levenstijl? Download hier mijn gratis tips.

Heleboel imperfecte mensen nodig

Door al deze dingen ben ik me steeds meer gaan verdiepen in duurzaamheid. Ik leerde waarmee ik echt verschil kon maken zodat ik me niet blind zou staren op dingen die er minder toe doen. Er zijn namelijk een aantal grote dingen als je daar mee aan de slag gaat, verklein je jouw footprint enorm.  Maar ik sloeg een beetje door. Ik wilde het allemaal en perfect doen! De grote en de kleine dingen. Ik deed het toch voor mijn kinderen? 

 

Tot ik me realiseerde dat ik niemand hier verder mee hielp. Mijzelf niet, maar ook anderen niet. Want als dit is hoe een duurzame levensstijl eruit zag dan was dat niet echt aantrekkelijk.

 

En het gaat er juist om dat zoveel mogelijk mensen stappen gaan zetten. We hebben niks aan een handjevol mensen die perfect duurzaam leven. We hebben er een heleboel nodig die het imperfect doen

Duurzaam leven

Als je je in eerste instantie focust de zaken die in jouw leven de grootste negatieve impact veroorzaken -en dat kan gewoon met kleine stapjes- ben je op weg om enorm veel verschil te maken.  

 

En er zijn een heleboel alternatieven en manieren waardoor het niet voelt alsof je er op achteruit gaat. Integendeel zelfs!

Wil jij hier mee aan de slag?

Download dan hieronder mijn gratis magazine waardoor je inzicht krijgt in de vier belangrijkste dingen waarmee je jouw footprint verkleint.  

Wil je snel en makkelijk stappen zetten naar een duurzame levenstijl? Download hier mijn gratis tips.

BEDRIJF: THE SUSTAINABLE COLLECTIVE

EIGENAAR: MARIJE DOUMATEL: 0646014565

MAIL: MARIJE@THESUSTAINABLECOLLECTIVE.NL

 


BTW: NL001432109B64

KVK: 63723697

Wil je snel en makkelijk stappen zetten naar een duurzame levenstijl?