BEDRIJF: RECYCLEKID

EIGENAAR: MARIJE DOUMA

 

TEL: 0646014565

EMAIL: MAIL@RECYCLEKID

BTW: NL106795016B02

KVK: 63723697

Wie ben ik?

Hey! Ik ben Marije Douma. In Amsterdam waar ik woon verwarren ze die achternaam wel eens met een exotische plek: Marokko of Rusland. Maar hij is heel erg Fries. Ik ben opgegroeid in Drachten en op mijn 18de naar Amsterdam verhuisd om een mode-opleiding te volgen. 


Daar woon ik nog steeds. Nu met mijn vriend Robin en onze kinderen Nadan (8) en Lela (5). Mijn kinderen zijn mijn drijfveer. Sinds zij er zijn ben ik me steeds meer bewust dat wij de generatie zijn die er voor kunnen zorgen dat zij straks nog op een mooie en leefbare planeet wonen. Maar dan moeten wij Westerlingen wel onze levenstijl veranderen. En dat hoeft helemaal niet te beteken dat je leven suf, lelijk, moeilijk en saai wordt. Ik ondervind juist het tegendeel. Ik wil jou ook inspireren duurzame stappen te nemen te beginnen met je kledingkast en laten zien dat het een inspirerende en verrijkende ontdekkingsreis is. 

Links is Nadan, Lela staat in het midden en rechts de dochter van een vriendin

Hoe het allemaal begon

Als  kind zei ik al bij de mode-reportages in de Libelle: ‘Dit wil ik later doen! De kleding uitzoeken voor deze mensen.’ Als tiener was ik al bezig met mooie outfitjes combineren. En als puber was de H&M in Groningen hét shoppingwalhalla voor mij. Ik kan me het gevoel van overwhelm en onrust nog goed herinneren. Ik moest alles gezien hebben, want stel je voor dat ik nou net dat ultieme kledingstuk zou missen. Hoe arelaxed denk ik nu! Je kunt wel stellen dat ik een behoorlijke fashion victim was.

Het was dus een logisch gevolg dat ik een mode-opleiding ging doen in Amsterdam.Het hoogtepunt van die studie was een jaar in Londen waar ik voor WGSN werkte als trendscout. Wat ik nog jaren heb gedaan op freelance basis.  Daarna volgde nog een heel toffe master op het gebied van mode aan ArtEZ in Arnhem. Wat ik me tijdens die opleiding realiseerde, is dat ik mode  super interessant vind als manier om je te uiten en mee te communiceren. Maar het wereldje eromheen gingen me tegen staan. Het kortstondige en oppervlakkige. Daar was ik helemaal klaar mee.

Koesteren wat je hebt
Dus toen ik gelijk  na mijn studie, eigenlijk bij toeval, bij het Centraal Museum in Utrecht aan de slag kon, vond ik dat heel verfrissend. Musea gaan over koesteren wat er is. Ik werkte daar uiteindelijk 10 jaar. Zo leuk vond ik het. Het leren over kunst. Al die verschillende tentoonstellingen en projecten. Uiteindelijk was ik hoofd van de afdeling Marketing & Communicatie en zat ik in het management team. Dus kende ik alle ins en outs. Musea gaan ook voor duurzaamheid. Niet perse de groene variant. Maar naast dat een museum kunst en geschiedenis toont aan mensen nu, is een minstens zo belangrijke taak voorwerpen voor toekomstige generaties bewaren.  Zodat mensen over 100 jaar ook nog kunnen genieten en leren van al dat prachtigs.  En dat is wat ik wil voor de wereld. Dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog op een mooie aarde leven.


  

Over vroeger

RecycleKid
Er zijn al zoveel spullen op de wereld. Nieuw is echt niet altijd nodig. Daarom opende ik in 2016 mijn winkel RecycleKid. Een winkel met kleding en speelgoed voor kinderen. Waar alles tweedehands is of gerecycled. Zowel de producten als het interieur. Ik wil laten zien dat het ook op een frisse en inspirerende manier kan.

 

Door de winkel kreeg ik veel reactie op mijn stylingskills. In eerste instantie op de kinderoutifts, maar op een gegeven moment liet ik ook steeds meer van mijn eigen tweedehands kleding zien via Instagram. Gewoon ter inspiratie voor anderen. Wat er allemaal wel niet tweedehands te koop is en wat je met styling kunt doen. Ik kreeg steeds vaker berichtjes van mensen die hun tweedehands vondsten met me deelden. Ik wakkerde dus blijkbaar iets aan.
 

Jarenlang deed mode me niet zoveel meer, maar nu ontdekte ik dat het ook op een verantwoorde manier kan en dat ik andere vrouwen kan helpen hun kledingkast te verduurzamen op een leuke manier. 

Ik geef handvatten om je eigen stijl te ontdekken. Hierdoor weet je beter wat bij je past en minder miskopen doet. Je krijgt ideeën en inspiratie om meer combinaties te maken met de kleding die al in je kast hangt. Je krijgt tips voor het vinden van mooie tweedehands kleding en je leert wanneer kleding nou eigenlijk duurzaam is.

Duurzaam leven
Als je zo bezig bent met duurzaamheid voer je dat op steeds meer vlakken door.

 

Bij alles wat ik koop ben ik me nu bewust, hoe is het gemaakt, waar komen de grondstoffen vandaan? Wie support ik door hier geld aan uit te geven?  Soms zou het makkelijker zijn om gewoon een H&M binnen te lopen of gewoon een deo te kopen bij de Etos. Maar wat gezonder is voor de planeet is dat ook voor mijn kinderen en mijzelf. 
 

We eten zoveel mogelijk biologisch en van het seizoen en zelf ik eet voornamelijk veganistisch, de rest van het gezin (nog) niet. Ik heb enorm veel nieuwe gerechten ontdekt en geproefd dat plantaardig eten super divers is. Maar ik heb zeker ook nog wel eens ´bloopers´. Vooral als het even niet praktisch is met de kinderen of als iemand anders iets voor mij maakt.
 

Ik wil in principe niet meer vliegen en ook mijn vriend probeert dat nu zoveel mogelijk te vermijden. Hij ging dit jaar voor zijn werk met de trein naar Cannes in plaats van met het vliegtuig. Toen hij dit vertelde aan mensen daar vonden ze het in eerste instantie een beetje vreemd. Maar nu zijn ze met een groepje bezig voor volgend jaar een verzorgde treinreis te organiseren. Hoe tof is dat! 

Ik blijf steeds nieuwe dingen ontdekken en verrast worden door fantastische duurzame initiatieven. De wereld is echt aan het verduurzamen. Doe je mee!

Wil je makkelijke stappen voor een duurzame kledingkast?

Wil je makkelijke stappen voor een duurzame kledingkast?