The Sustainability Challenge
Slimme duurzame stappen waarmee je écht verschil maakt!

Wil jij wél verduurzamen, maar niet je hele leven gelijk omgooien? 

Ik zal je verklappen; dat hoeft ook niet.  Als je je eerst focust op een paar cruciale zaken dan ben je echt al een heel eind op weg. 


Tijdens The Sustainability Challenge ontvang je 10 dagen lang mails met tips en inspiratie. Ik laat je zien hoe je met slimme en snel uitvoerbare alternatieven je lifestyle aanpast. Zodat je écht verschil maakt.


Doe je mee?

Start: Gelijk na aankoop

Pilot prijs: € 27

Je krijgt onder andere inzicht in:

- Hoe je persoonlijk de grootste positieve impact kunt maken, zodat je zeker weet WAT je doet de grootste bijdrage heeft. 

- In jouw rol als consument en hoe je met jouw koopgedrag met een paar simpele manieren - die je waarschijnlijk niet verwacht - kunt bijdragen aan een duurzame wereld. 

- De impact van voedselverspilling en wat je daar zelf tegen kunt doen.

- Hoe je ervoor zorgt dat je blijvende veranderingen creëert die heel gemakkelijk vol te houden zijn 

- De keuzes die je kunt maken als het gaat om minderen met vlees eten en meer plantaardig eten. Het is niet zwart/wit. Het is niet óf je bent of een vleeseter, vegetariër of een veganist. Er zijn allerlei varianten. En sommige soorten vlees en kaas hebben meer impact dan anderen. Dat deel ik ook met je. 

Al met al: DE manier om praktisch, doelgericht & vol vertrouwen jouw duurzame levensstijl te realiseren. Waarbij je niet alleen jezelf, maar ook anderen mee inspireert. 

Koop hier een keertje

Prijs : € 27

Na deze Challenge:
 

- weet jij welke zaken in jouw dagelijks leven een grote impact hebben op de planeet;

- heb je hiervoor alternatieve opties;

 

- kun je zelf beslissen hoe je dit gaat toepassen in je leven;

- ga jij bewust of onbewust anderen ook weer aansteken met jouw duurzame(re) stappen.

- en bovenal ga je verschil maken!


The Sustainability Challenge volg je op eigen gelegenheid via mail. Tien dagen lang krijg je elke dag een mailtje met informatie, tips, inspiratie en opdrachtjes.
 


Inhoudelijke mailtjes worden afgewisseld met luchtige. Informatie over klimaatverandering kan groot en zwaar zijn, maar dat wil ik absoluut voorkomen met deze Challenge. Ik wil je inspireren en je laten zien dat jouw acties echt verschil maken. 

Luchtig, inspirerend en toepasbaar

Misschien herken je dit?
Je wilt:

 • minder impact maken op de planeet 
   

 • weten waar het hem nu echt in zit
   

 • een verschil maken
   

 • je niet druk maken om dingen die er minder toe doen
   

 • handvatten voor een duurzame levensstijl 
   

 • zelf slimme keuzes maken, die passen bij jou
   

 • anderen inspireren duurzamer te leven
   

 

3000 liter water besparen, dat zet nog eens zoden aan de dijk

3,6 aardbollen
Als iedereen zou leven als de gemiddelde Nederlander zouden we 3,6 aardbollen nodig hebben. Say what!? Ja, voor onze levensstijl verbruiken we zoveel grondstoffen dat natuurlijke reserves aan het opraken zijn. We hebben namelijk niet 3,6 aardbollen, maar (stating the obvious) slechts 1! 

 

 

Duurzame stappen

Maar waar zit het hem nou in? Waarmee kun je nu echt verschil maken? De kans is groot dat jouw levensstijl belastender is dan jij nu denkt. Want heel veel impact is verborgen, die vindt plaats tijdens de productie en transport niet bij het gebruik thuis, waar de focus nu vaak op ligt.

 

Even als voorbeeld. Met korter douchen bespaar je misschien 10 liter water per dag. Maar door een keer voor een zoete aardappel curry te gaan in plaats van een biefstuk, bespaar je ongeveer 3000 liter water (die drie nullen is geen typefout!).  

 

Wow, dat zet nog eens zoden aan de dijk!

 

En zo zijn er nog meer voorbeelden waarmee je mega veel verschil kunt maken. Op het gebied van spullen kopen, voedselverspilling en plastic. 

Ik ben een groot voorstander van stap-voor-stap. Kijk vooral wat bij jou past op dit moment en hoe ver je wilt gaan. Volledig vegetarisch of veganistisch eten; fantastisch. Maar als je dat nog een brug te ver vindt dat zijn er ook allerlei alternatieven. En dat geldt voor alle onderwerpen die aan bod komen. 

Koop hier een kaartje 

Prijs : € 27

Mijn kinderen zijn mijn drijfveren
Sinds de geboorte van mijn twee kinderen ben ik mij nog meer bewust dat we de aarde achterlaten voor toekomstige generaties. Als ouder wil je dat jouw kinderen het net zo goed of liever nog beter hebben dan jij. Maar als we doorgaan op deze voet is dat maar de vraag. Daarom is het zo belangrijk om het anders te gaan doen. 

De twee links zijn van mij. Het meisje rechts is de dochter van een vriendin. 


Wow, dat zet nog eens zoden aan de dijk

Hoe werkt het?

De Challenge start gelijk na aankoop. Vanaf dan ontvang je 10 dagen lang elke dag een mailtje met tips, tricks, informatie, inspiratie of een opdracht. Je kunt er gelijk mee aan de slag met simpele stappen. Daarnaast laat ik je zien dat er al allerlei  mensen over de hele wereld met fantastische initiatieven bezig zijn die bijdragen aan een duurzame wereld. Super inspirerend!

Koop hier een kaartje 

Prijs : € 27

FAQ's

Hoeveel tijd kost het me?
Gemiddeld 10 minuten, maar dat verschilt per dag. Het lezen van de mail duurt ongeveer 3 minuten. Soms stuur ik een video mee. De meeste duren max 5 minuten maar er zit er ook één feel-good docu bij van 25 minuten (die echt de moeite waard is!) En de tijd die je nodig hebt voor een opdracht varieert van 2 minuten tot anderhalf uur. Maar dat is dan bijvoorbeeld een kijktip op Netflix.


Is het niet deprimerend? Informatie over klimaatverandering kan zo zwaar zijn.
De Challenge is vooral om je in actie te brengen. Ik verlam je dus niet met allemaal zware en deprimerende feiten. De ene dag ontvang je een mail met wat serieuzere informatie en de andere dag vertel ik je over een inspirerend project. Cijfers en feiten tonen wat er aan de hand is of hoe dingen in elkaar steken. Maar het is net zo belangrijk om te zien wat voor fantastische initiatieven er al gaande zijn in de wereld en hoeveel mensen al hun steentje bijdragen aan een duurzame toekomst. En dat zijn er heel wat!


Kan ik het later teruglezen en kijken?
Je ontvangt in totaal 10 mailtjes. Deze kun je bijvoorbeeld bij elkaar zetten in een apart mapje in je inbox. De teksten kun je altijd teruglezen. Ik link en verwijs ook naar verschillende externe video’s hiervan kan ik geen eeuwige zichtbaarheid garanderen, maar wel redelijkerwijs verwachten dat deze de aankomende maanden nog te zien zijn.


Wat als ik niet direct tijd heb om de opdrachten uit te voeren?
Aan het einde  van de Challenge stuur ik een pdf mee met daarin alle opdrachten op een rij. Zo heb je alles in een duidelijk overzicht wat je ook als reminder kan gebruiken voor jezelf.

Wat mensen zeiden over The Sustainability   Challenge:

Marcia Teeken
 

Duurzaamheid: een enorm container begrip! Waar begin ik dan? Wat is er allemaal? Hoe duurzaam (of niet) ben ik?
 

De duurzaamheidschallenge van Marije is het antwoord.
In de vorm van leuke opdrachten, inzichtelijke docu’s en verrassende feiten, baan je je een weg door de duurzaamheid.
Het motiveert, inspireert en is gewoon heel leuk om te doen!

Tineke Zwart
 

Ik heb echt mega veel geleerd in de challenge. En sommige dingen wist ik al, maar dan was het nog goed om er weer bij stil te staan. Je kunt namelijk iets weten, maar nog niet je gedrag er op aan hebben gepast. Dit doe ik nu meer.

Ik vond het een fijne challenge doordat Marije luchtig combineerde met serieuze thema's. Het bleef 'fun' om te volgen. Ik ben me ook nog bewuster geworden van het belang van duurzaam leven.

Dit is niet iets van een ander. Dit is iets van ons allemaal. Aanrader om te volgen! 

Tessa Kok


Erg toegankelijke, leerzame en leuke cursus. Ook voor mensen die al een aardig eind op weg zijn met bewuster leven, er is altijd ruimte om bij te leren. Heel praktisch door de opdrachten en ik merkte gelijk dat ik met andere ogen ging kijken naar hoe ik dingen in het dagelijks leven aanpak.

 

Dankjewel!

Jenna

 

Ik vond het een ontzettend leuke manier om iedere dag inspiratie op het gebied van duurzaamheid te krijgen. Hierdoor heb ik mijn kennisniveau verhoogd en inspiratie gekregen. Verder leerde ik dat ik al op de goede weg ben en tegelijk dat ik eigenlijk al goed weet waar ik kan verbeteren. 

 

Ik ben nu ook officieel vegetariër, waarbij ik mezelf nog een overgangstermijn gun voor vis. Verder ga ik meer veganistisch koken.

 

Marije stuurde ook voorbeelden van interessante ontwikkelingen en initiatieven waarvan ik blij ben dat ik ze nu ken.

 

PS. Thanks dat we af en toe persoonlijk konden mailen.

Freek van Velzen

 

Ik vond het heel leuk om mee te doen en er op zo´n positieve manier mee bezig te zijn. Het was behapbaar, praktisch en inspirerend. 

 

Een van de inzichten die ik deed is dat er zoveel prachtige initiatieven zijn die tot veel in staat zijn. Dit geeft veel inspiratie en hoop.

 

Ik vond het ook heel interessant om te lezen over welke verschillende fases je doorgaat tijdens dit proces van het duurzamen van je leven. 

 

Én dat je met een 'kleine' verandering al veel kan bereiken. Sinds een jaar of 2 eet ik ongeveer 50% minder vlees eten en heb ik nog 1 keer gevlogen. Ik kwam er nu achter dat dit al voor 1 aarde minder 'impact' zorgt dan de jaren daarvoor.

Femke Vleeshouwer

 

Allereerst wil ik je complimenteren met de duidelijkheid waarmee je iets overbrengt.  Het is duidelijk, concreet en tastbaar.

 

De challenge was soms confronterend. Bij het maken van een lijstje, bij het nemen van een beslissing, bij het kopen van iets....

 

Opeens niet alleen een financiële afweging, een “nuttigheid” afweging. Nu ook een “impact” afweging. Ik merk dat ik het voor mezelf niet moeilijk vind om iets terug te leggen, maar ik vind het wel moeilijk om dat te doen als het mijn kinderen betreft.

 

Maar ik wil wel de wereld veranderen en ik merk dat ieder zaadje, gaat groeien en zich in mijn systeem wortelt.

 

Grote veranderingen in kleine stapjes.

Daar geloof ik heilig in.

En daar Marije, heb jij een groot aandeel in. 

 

Dank je wel voor deze challenge!