The Sustainability Shift

Integreer duurzaamheid in je leven en houd het vol. Yeah!

Zet duurzame stappen, maak écht verschil en houd het ook vol!

Tijdens The Sustainability Shift begeleid ik jou een maand lang online. Samen met andere helden die ook duurzame stappen aan het zetten zijn.  Via een besloten Instagramaccount en mail motiveer en inspireer ik je.  En met elkaar deel je waar je tegen aan loopt en ervaar je dat je niet alleen staat.

Het traject duurt één maand.  In die periode ontvang je via mail elke week een module met informatie en inspiratie die jou helpt keuzes te maken hoe je levensstijl te verduurzamen en dit ook vol te houden. Iedereen heeft een ander startpunt en andere behoeftes dus jij bepaalt zelf wat je aan gaat pakken. Uiteraard help ik je daar graag bij. 

Ook zijn er twee live Q&A's waarin je jouw ervaringen kunt delen en ik dieper inga op onderwerpen die spelen in de groep. 

Zoals; Hoe praat je over klimaatverandering met andere mensen. Of Waarom kopen we zo graag spullen en is het zo lastig om dat anders te doen. Of juist over voeding en voedselverspilling.

Doe je mee?

Start: Maandag 17 augustus

Duur:  1 maand

Daarna is de investering €67

En als je vóór 27 juli een kaartje koopt, ontvang je gratis The Sustainability Challenge ter waarde van €27

Steun, herkenning en kennis
uitwisselen in een groep

Misschien herken je dit?
Je wilt:

 • een duurzame levensstijl
   

 • je nieuwe keuzes ook daadwerkelijk volhouden
   

 • minder impact maken op de planeet 
   

 • weten waar het hem nu echt in zit
   

 • een verschil maken
   

 • handvatten voor een duurzame levensstijl 
   

 • zelf slimme keuzes maken, die passen bij jou
   

 • anderen inspireren duurzamer te leven
   

 • steun, herkenning en kennis uitwisselen in een groep
   

 

Meld je hier aan!

Daarna : € 67

Bewust maar ook onbewust anderen inspireren

3,6 aardbollen
Als iedereen zou leven als de gemiddelde Nederlander zouden we 3,6 aardbollen nodig hebben. Say what!? Ja, voor onze levensstijl verbruiken we zoveel grondstoffen dat natuurlijke reserves aan het opraken zijn. We hebben niet 3,6 aardbollen, maar (stating the obvious) slechts 1! 

 

Duurzamer leven

Het is dus zaak om je levenstijl aan te passen. Maar eigenlijk wil je dat helemaal niet. Je vindt je leven leuk zo. Je geniet van spullen kopen, lekker eten en reizen. En waarom zou jij dat allemaal opgeven als anderen om jou heen dat niet doen?

 

Dan heb ik goed nieuws voor je. Je kunt nog steeds een leuk en fijn leven leiden terwijl je minder dan 1 aardbol aan grondstoffen nodig hebt! De afgelopen vijf jaar heb ik mijn impact drastisch verlaagd en ik geniet nu meer dan ooit. Ik heb manieren gevonden om nog steeds mooie kleding te dragen, lekker te eten en leuke dingen te doen. Maar met veel minder impact. Ik voel me meer verbonden met de wereld en de mensen om mij heen. Ik ben gezonder en voel veel minder druk om te consumeren. 
Het is een proces wat niet zonder vallen en opstaan gaat, maar het is ook heel inspirerend en bevredigend. 

Besmettelijk
En als jij je levensstijl aanpast, beïnvloed je anderen dat ook te doen. Wist je dat jouw gedrag besmettelijk is? Wat jij doet, koopt, eet, stemt en zelfs wat jij denkt heeft invloed op de mensen om jou heen. Niet alleen je vrienden. Maar ook de vrienden van je vrienden. En zelfs de vrienden van de vrienden van je vrienden. 
Het is wetenschappelijk bewezen dat jouw gedrag in hoge mate bepaalt wat mensen in jouw omgeving doen, kopen, eten, stemmen en denken. Fascinerend toch! En wat een kans ook als je het bekijkt van het perspectief van duurzaamheid. Jouw duurzame stappen gaan zich uitspreiden, want jouw nieuwe gewoontes beïnvloeden de mensen om jou heen. 

Koop hier een kaartje 

Daarna : € 67

Mijn kinderen zijn mijn drijfveren
Sinds de geboorte van mijn twee kinderen ben ik mij nog meer bewust dat we de aarde achterlaten voor toekomstige generaties. Als ouder wil je dat jouw kinderen het net zo goed of liever nog beter hebben dan jij. Maar als we doorgaan op deze voet is dat maar de vraag. Daarom is het zo belangrijk om het anders te gaan doen. Door de Corona-crisis ligt alles op z'n gat, ook jouw routines. Dus dit is het moment om dingen anders te gaan doen. 

Hoe werkt het?

De Challenge start op maandag 17 augustus en duurt tot en met zondag 13 september. In die periode heb je toegang tot een besloten Facebookgroep. Hierin stimuleer en motiveer ik je om door te zetten en bied ik alternatieven en opties. Ik laat je zien dat je levenstandaard echt niet omlaag hoeft te gaan het is vaak gewoon net even een kwestie van anders denken. 
Daarnaast biedt het ook steun om te zien dat meer mensen soms strugglen 

Live Q&A's

Tijdens het traject organiseer ik via Zoom twee live Q&A's. Je kunt dan al je vragen stellen en ik zal dieper ingaan op onderwerpen die spelen in de groep. Zoals; Hoe praat je over klimaatverandering met andere mensen. Of Waarom kopen we zo graag spullen en is het zo lastig om dat anders te doen. Of juist over voeding en voedselverspilling.

Een van de dingen die zo lastig is aan het verduurzamen van je lifestyle is het gevoel dat je het alleen doet. Tijdens de Q&A merk je dat andere mensen tegen dezelfde dingen aan lopen. Of je kunt juist geïnspireerd raken door hun aanpak of kijk op dingen.

Vier modules

Maar waar zit het hem nou in? Waarmee kun je nu echt verschil maken? In vier modules geef ik je inzichten in waar het hem in zit. De kans is groot dat jouw levensstijl veel belastender is dan jij nu denkt. Want heel veel impact is verborgen, die vindt plaats tijdens de productie en niet bij het gebruik thuis, waar de focus nu vaak op ligt. Dat is niet iets om moedeloos van te raken. Juist niet. Die impact vindt nu toch al plaats zonder dat jij je daar bewust van bent. Het is dus een mega grote kans voor jou zelf en voor de planeet als je weet wat jouw grootste impactveroorzakers zijn en dat je daarmee aan de slag gaat.
 

Je ontvangt een vier modules via mail met zowel tekst als een video.
 

Module 1: Duurzaamleven wat houdt het in (over impact en jouw rol)

Module 2: Voeding 

Module 3: Consumeren (spullen en kleding)

Module 4: Gesprekken met anderen hoe pak je dat aan?

Ik geef je ook alternatieven zodat je zelf kunt kijken wat je gaat aanpakken en hoe. Het hoeft en kan niet allemaal in een keer. Elke stap is er weer een. Met een effect dat verder reikt dan jij zelf.

Koop hier een kaartje 

Daarna : € 67

FAQ's

Hoeveel tijd kost het me?
De vier modules duren elke ongeveer 15 minuten en de twee live Q&A's elk 45 minuten.  Verder is het, het commitment wat je maakt voor die maand. Je gaat je leven een maand lang anders inrichten. Hoe groot of hoe klein dat is aan jou. Ook hoeveel tijd je er mee kwijt bent. Als voorbeeld: Minder of geen vlees eten gedurende een maand heeft impact op wat voor boodschappen je doet en wat je kookt. Je moet wat meer dingen uitzoeken. Wat kun je nu dan nog wel eten? Hoe maak je dat? En eventueel, wat vinden je gezinsleden er van en hoe ga je daar mee om? Hoe groter het verschil is dat je wilt maken, in dit geval hoe minder vlees, hoe meer tijd het je kost in het begin. 


Hoe gaat me dit helpen duurzamer te leven?
Aan het begin van het traject maak je een commitment met jezelf. Je kiest drie dingen die je wilt aanpassen in je leven. Een combinatie van makkelijke en moeilijk, maar wel dingen die echt verschil kunnen maken. Ik denk uiteraard graag met je mee. Elke week sta je stil bij hoe het gaat. Wat gaat er goed en wat vond je moeilijk en hoe wil en kun je het de volgende keer anders doen. 
Door dit met andere mensen samen in een groep te doen merk je dat zij vaak tegen dezelfde dingen aan lopen. Of je kunt juist geïnspireerd raken door hun aanpak of kijk op dingen.
Kan ik het later teruglezen en kijken?
De vier modules ontvang je in je inbox in zowel tekst als in video. De video's blijven minimaal 3 maanden beschikbaar, de tekst kun je natuurlijk altijd weer teruglezen.  

Wat mensen zeiden over mij en mijn challenges:

Tineke Zwart
 

Ik heb echt mega veel geleerd in de challenge. En sommige dingen wist ik al, maar dan was het nog goed om er weer bij stil te staan. Je kunt namelijk iets weten, maar nog niet je gedrag er op aan hebben gepast. Dit doe ik nu meer.

Ik vond het een fijne challenge doordat Marije luchtig combineerde met serieuze thema's. Het bleef 'fun' om te volgen. Ik ben me ook nog bewuster geworden van het belang van duurzaam leven.

Dit is niet iets van een ander. Dit is iets van ons allemaal. Aanrader om te volgen! 

Tessa Kok


Erg toegankelijke, leerzame en leuke cursus. Ook voor mensen die al een aardig eind op weg zijn met bewuster leven, er is altijd ruimte om bij te leren. Heel praktisch door de opdrachten en ik merkte gelijk dat ik met andere ogen ging kijken naar hoe ik dingen in het dagelijks leven aanpak.

 

Dankjewel!

Fascal Hukker
@instafozzy

 

Bedankt voor je enthousiasme en kennis tijdens de workshop/ cursus. Ik keek er elke dag naar uit.

Ik moet zeggen dat ik het geheel goed vond, dus alle facetten belichten zodat je mensen achtergrond geeft en dan duurzamere keuzes kunt laten maken.

Maar als ik twee keuzes moet maken:

Ik vond het heel goed om me bewust te worden van mijn exacte stijl en dus van wat ik beter wel/ niet kan kopen. Door er exacte woorden aan te moeten geven denk ik beter keuzes te maken.

En als tweede denk ik dat voor mij nieuw was dat je ook in materialen duurzamere keuzes kan maken. Dat paste wel in het gehele plaatje. Je helpt daarbij door hele concrete voorbeelden te geven. Het is gelijk breder dan kleding want op basis van jouw info heb ik nu bijvoorbeeld een sisal jute kleed gekocht ipv dat polypropyleen :)

Ook is het goed om je heel bewust te zijn dat het belang van de kledingindustrie is om je altijd te verleiden, dat kun je niet vaak genoeg herhalen.

Ramona van Silfhout
@fris.utrecht

 

Ik vond het deel waarbij je aan de slag gaat met je eigen kast het allerleukste.

De vragenlijst om mijn kast kritisch te bekijken ga ik zeker toepassen.

 

Verder heb ik heb meer geleerd over materiaal, rangorde en waar ik dan op kan letten.

En ik ben geïnspireerd om toch ook via marktplaats te gaan shoppen met een zoekopdracht. (Ik vind het normaal altijd veel gedoe, ook united wardrobe enzo. Ik wil een kledingstuk eigenlijk het liefste eerst graag voelen en zien.)

 

Ik heb er echt van genoten, dankjewel!

 

BEDRIJF: THE SUSTAINABLE COLLECTIVE

EIGENAAR: MARIJE DOUMA

 

TEL: 0646014565

EMAIL: MARIJE@THESUSTAINABLECOLLECTIVE.NL

BTW: NL001432109B64

KVK: 63723697